Hardloopkleding Tips

Op deze pagina vindt u een aantal tips met betrekking tot het samenstellen en het (online) kopen van hardloopkleding. De tips zijn onderverdeeld in de verschillende kledingstukken waar een compleet hardlooptenue uit bestaat.


Het complete Hardlooptenue
Onder een compleet hardlooptenue verstaan wij een tenue waar u het hele jaar mee uit de voeten kan. Dit bestaat uit:
1. Hardloopbroek
2. Hardloopshirt
3. Hardloopjack
4. Thermoshirt
5. Sokken
6. Mutsen en handschoenen
7. Hardloopschoenen


1. Hardloopbroek
De hardloopbroeken vallen grofweg in twee categorieën uiteen. Lange en korte broeken. Daarnaast is er onderscheid tussen wijde broeken en strakke broeken. Bij het hardlopen worden wijde broeken doorgaans minder vaak gebruikt dan de strakke modellen (ook vaak tights genoemd). Wel populair zijn de zogeheten vlinderbroeken.  Dit is een korte wijde hardloopbroek. Deze is bij uitstek geschikt om op warme dagen te dragen en wordt overigens ook vaak door wedstrijdlopers gebruikt. 

De strakke broeken, vaak tights genoemd, worden in verhouding het meest gebruikt. Een tight zit erg comfortabel en is vaak verkrijgbaar in verschillende diktes en lengtes.

Zeker bij lagere temperaturen is de strakke, lange hardloopbroek een betere keuze dan een lange wijde hardloopbroek. Voornaamste redenen zijn dat de strakke hardloopbroek minder tocht, minder wind doorlaat en, door het directe contact met de huid, de lichaamswarmte beter vasthoudt.

Een mooie aanvulling voor uw hardlooptenue is de 
driekwart hardloopbroek. Deze lengte komt goed van pas in overgangsperioden van seizoenen. In deze periode is het soms net te warm, of juist net te koud voor of een lange of een korte hardloopbroek. Een driekwart hardloopbroek is dan dé uitkomst.


2. Hardloopshirts
Er zijn grofweg drie verschillende soorten hardloopshirts:
- Hardloopshirts met korte mouwen,
- Hardloopshirts met lange mouwen,
- Singlets, hardloopshirts zonder mouwen.


Hardloopshirts met korte mouwen worden door het jaar heen het meest gedragen. De shirts zijn in alle kleuren en maten verkrijgbaar. Wat bij de keuze van een hardloopshirt het belangrijkste is, is dat u erop let dat het shirt niet van katoen is. Katoen houdt namelijk zweet en vocht vast. Dat is oncomfortabel (het shirt wordt zwaarder) is bij lagere temperaturen ook nog eens ongezond. Kies daarom altijd een shirt dat ademt en vochtafdrijvend is. De meeste hardloopshirts met deze eigenschappen zijn (grotendeels) gemaakt van polyester.

Een hardloopshirt met lange mouwen is een welkome aanvulling op uw hardlooptenue als u het hele jaar door loopt. De shirts met lange mouwen zijn in verschillende diktes verkrijgbaar. Dun voor net voor en net na de zomer en dikker voor de periodes met lagere temperaturen.

Een hardloopshirt met lange mouwen is erg multi-functioneel. Samen gedragen met een thermoshirt is deze combinatie erg warm en zal u er versteld van staan hoe lang u met deze combinatie in de herfst en winter kan blijven lopen, zonder dat u uw hardloopjack hoeft te dragen. Tot een buitentemperatuur van ongeveer 6 graden (boven nul) kunt u met deze combinatie warm blijven. 

Singlets zijn hardloopshirts zonder mouwen. Deze worden ook wel hardlooptops genoemd. Singlets / hardlooptops zijn ideaal om te dragen op warme dagen en in verband met de maximale bewegingsvrijheid worden deze ook altijd door wedstrijdlopers gedragen.


3. Hardloopjacks
De belangrijkste eigenschappen van een hardloopjack is dat het licht, ademend, winddicht en waterafstotend is. Let daar bij uw keuze dus goed op. Met name het ademende aspect is belangrijk. In combinatie met de juiste onderkleding (een thermoshirts en een hardloopshirt) kan uw lichaamswarmte en zweet via de verschillende kledinglagen zijn weg naar buiten vinden en blijft uw lichaam tijdens het hardlopen droog en warm. Dat loopt niet alleen veel fijner, het is, omdat u geen kou zal vatten, bovendien beter voor uw gezondheid. Koop dus ook nu weer niet kleding van katoen, maar let erop dat uw hardloopjack (grotendeels) gemaakt is van polyester. Wat natuurlijk ook altijd erg handig is, is dat het jack ook geschikt om in de wasmachine, samen met de rest van uw hardloopkleren, mee te wassen.


4. Thermoshirts
Als u het hele jaar door sport dan is één of meerdere thermoshirts ronduit onmisbaar. Een thermoshirt is altijd de eerste kledinglaag die u aantrekt. Een thermoshirt geeft uw zweet door naar de volgende kledinglaag en houdt uw lichaam daarmee droog en warm. Over het thermoshirt komt uw hardloopshirt. Dat is dan uw tweede laag. In de winter is dan uw hardloopjack de derde laag.


5. Sokken
Tijdens het hardlopen kunt u, als u niet al te ver loopt, prima uit de voeten met standaard sportsokken. Let daarbij wel op dat ze niet al te dik zijn. Als uw rondje langer is dan vijf kilometer, is het, in verband met minder kans op irritatie, beter en comfortabeler om naadloze sokken te dragen.
Waar u ook nog op letten kan is dat u voor de zomer een dunner kwaliteit koopt dan voor de winter. Bij ons zijn de hardloopsokken bijvoorbeeld in drie verschillende diktes te koop: de dunsten voor de zomer, de dikste sokken voor in de winter en een kwaliteit die er precies tussen in zit voor het voorjaar en de herfst.


6. Mutsen en handschoenen
Hardlopen is een inspannende sport. Tijdens het hardlopen ontwikkelt u dan ook veel warmte. Als u in de winter niet al te lange rondjes loopt, kunt u heel lang blijven hardlopen zonder handschoenen en muts. Bij langere rondjes, en zeker als het daarbij wat rustiger aan doet, is het bij temperaturen onder 0 graden toch zeker wel aan te bevelen een hardloopmuts en handschoenen aan te doen. Ook hierbij geldt weer de regel dat u beter geen mutsen en handschoenen van katoen moet aanschaffen. Kies ook nu weer voor polyester.


7. Hardloopschoenen
De keuze in het aantal soorten en merken hardloopschoenen is erg groot. Wat beslist belangrijk is, is dat u zich laat informeren bij de aankoop van uw hardloopschoenen. Zeker bij de aanschaf van uw eerste paar schoenen. Ga hiervoor naar een specialist. De hardloopwinkels waar men video-opnames maakt van uw looptechniek en op basis daarvan u bijpassende hardloopschoenen adviseert , genieten daarbij de voorkeur. Aan de hand van de video-opnames kunnen de verkopers zien welk soort schoen, met welk soort demping en correctie u nodig heeft. 


Tip met betrekking tot de keuze van de maat!
Voordat we beginnen willen we u eerst nog een tip met betrekking tot de keuze van de maat geven. Van alle hardloopkleding die wij aanbieden is maatvoering reëel. Kies daarom bij ons altijd de maat die u normaal gewend bent. Mocht u echter tussen twee maten twijfelen, kies dan voor de grootste maat. Onze ervaring is dat als een artikel geruild wordt, dat de klant dan vrijwel altijd een grotere maat wenst.
 

Hardloopkleding wassen
Afsluitend nog een opmerking over het wassen van uw hardloopkleding. Was uw kleding meteen na iedere training. Laat de gebruikte en bezweette kleding niet één of meerdere dagen liggen. Zweet bestaat uit mineralen die de duurzaamheid en elasticiteit van uw kleding aantasten en dat is zonde. Uw hardloopkleding zal daardoor minder lang meegaan. Was daarom uw kleding na ieder rondje dat u gemaakt heeft. Als u weinig gezweet heeft kunt u er eventueel nog voor kiezen de kleding zonder, of met heel weinig, wasmiddel te wassen.
  

© 2010 - 2020 Online Hardloopkleding | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel